A mai farmer ruházat eredete és ősei

Hrankai János textil-vegyész folytatja blogját, ha kiváncsi vagy az előzményekre kattints ide>>

 

Tudjátok honnan is indult, hogyan vált ismertté és jött divatba a kék farmer ruházat?

Ha érdekel, tartsatok velem!

 

Az első nehéz strapabíró munkásnadrágok- melyeket a mai „farmer ruházat” őseinek tekintünk- Észak-Amerikában kerültek ki a korabeli szabó manufaktúrákból.

Több történeti változat is létezik, de minden esetben megegyeznek abban hogy a nehéz fizikai munkások ruházataként szolgáltak, mint például bányászok, favágók, építőmunkások, aranymosók,  vasútépítők, farmerek, tehéncsordákat gondozó cowboyok, stb.

A magyar elnevezésbe és szóhasználatba eleinte leginkább farmernadrág vagy Texas-nadrág jött át , mely elnevezések szintén a régi felhasználói körökre utalnak vissza.

A nehéz pamutvászon anyagot a korai 18-19.sz.-előtti időkben többségében Európából, (Franciaország, Anglia, Olaszország) szállították az Újvilágba.

Valószínűleg a mai, nemzetközi nyelvezetben használt Denim, a francia Ville de Nimes ( dönim) gyártási helyről,

 Illetve Jeans (dzsinsz)-szó feltehetően az olasz Genoa (dzsinoa) tengeri kikötő nevének angolosan elharapott végű (dzsin-„s”-angol többesszámmal bővített változata).

Genova-ból a közeli Chieri-városban szőtt vászonszállítmányok indultak hosszú útjukra. Eleinte még csak nyersvászon, amit később jellemzően barnára illetve annak árnyalataira színeztek.

nyersvászon nadrág

Kép: Pinterest/barna munkás nadrág

Az első ismert és később legendává vált farmer márka a Levi’s, melyet egy Davis nevű szabó és a Strauss vitorlavászon és textilanyag kereskedő testvérek alapítottak közösen, 1873-körül.

A sztori évekkel korábban kezdődött, amikor Davis sorozatban készítette sűrű szövésű, nehéz pamut anyagból a munkás nadrágokat és idő közben kitalálta hogy a rögzítővarrat helyett a zsebek sarkait réz szegeccsel erősíti meg. Olyan sikeres és keresett lett az így készített nadrág hogy folyamatos megrendelései lettek.

Mivel a vászon anyagot többnyire a Levi Strauss San Francisco kereskedésétől vásárolta, így kézenfekvő volt társulásuk a speciális szegecselt nadrág gyártásra, melyet a társaság megalapítása után levédettek, különös tekintettel a szegecsek és gombok alkalmazására.

Levis farmerek

Kép: pinterest/levis farmer ruházat

A korábbi egyszínű, barna alapanyag helyett megjelent nadrágjaikban a kék-fehér szövésű alapanyag. Ez volt a ma ismert kék indigó őse.

A kék láncfonalak (melyek a textilanyag külső felén láthatók) indigó cserjéből kinyert kék színezékkel voltak színezve, míg a ( belső oldali) vetülék fonalak nyers fehér színben kerültek a szövőszékre.

A klasszikus 3:1 „Z”-sávoly szövésminta, kék/fehér anyag azóta is őrzi vezető helyét a hagyományos, hiteles Blue Jeans  kategóriában.

Ekkor, a 19.-század végén indult igazán hódító útjára a maihoz hasonló kék denim anyag felhasználása.

A praktikus Levi’s nadrágok iránti keresletet és az üzleti sikert látva, mások is belevágtak a hasonló elképzelésű munkaruhák gyártásába.

A legnagyobb konkurens a 20.-század első éveiben megjelent Lee kezeslábas (overall) szintén kék/fehér színben.

pántos munkás nadrágok

Kép: pinterest/pántos nadrág

Ezek a kezeslábas, illetve pántos (kertész :)) nadrágok nagyon közkedvelt, praktikus viseletekké váltak és általánosan, szinte világszerte elterjedtek.

Utcai felsőruházatként a kék indigó farmer az 1950.-es évek vége és ’60.-as évek eleje körül kezdett teret hódítani főként az Egyesült Államokban, különösen azt követően hogy népszerű filmekben színészek és fellépéseiken híres énekesek viselték. 

Elvis farmernadrágban

Kép: pinterest/Elvis farmernadrágban és farmeringben

Az utcán eleinte inkább a hagyományos „értékek és gondolkodás mód”, illetve a különböző politikai megnyilvánulások ellen tiltakozók, valamint az akkor új lázadó zenei irányzatnak számító rock rajongók és a hippik kedvelt ruhadarabja volt.

Európában… a szögesdróttól nyugati irányban…  a ’60-as évek második felében kezdett utcai ruházatként, természetesen elsődlegesen a fiatalok körében kedveltté válni.

Az akkor már több évtizede piacon lévő, vállalkozóbb szellemű felsőruházat gyártók is bevették termék palettájukba a kék farmert.

Ilyen volt például az első és igazán szeretett denim munkahelyem, a német Mustang Bekleidungswerke.

A válalkozást Luise Hermann alapította 1932.-ben. L.Hermann Kleiderfabrik néven.

A Mustang márkát Albert Sefranek jegyeztette be 1958.-ban. Eleinte főként különböző fazonú női és férfi kord nadrágokat gyártottak.

Ők dolgozták ki az első sztrecs nadrágokat 1961.-ben. Mint azt korábbiakban említettem, a ’70-es évek elejétől bekerült a kék indigó farmer is a kínálatukba.

A ’70-es évektől már a divatszakma akkori nagymenői is meglátták a Blue Jeans-ben rejlő, szinte kimeríthetetlen üzletet és szegletkővé vált a kék indigó anyag használata a ruházati divatban.

blue jeans

Kép: pinterest/Calvin Klein Blue Jeans

Idővel egyre több igény merült fel a beavató mosásra, törésmentes puhításra és fakításra.

Erre reagálva speciális gépgyártó részlegek és mosoda-üzemek alakultak ki, melyekről a következő fejezetben teszek említést.

Ott fogom elmondani az okait, hogy miért is döntöttem a nyers Quintz kertésznadrágom mellett!

 

Hrankai János bemutatja a nyers állapotban vásárolt kantáros farmerja teljes életútját, ha kíváncsiak vagytok az újabb bejegyzésekre iratkozzatok fel hírlevelünkre!