Egy kantáros farmer egyedi életútja

Hrankai János

Kedves Olvasók,

Kedves QUINTZ-Jeans „klubtársak”!

Nem szokásom a vásárlói vélemény írása, de úgy gondolom, hogy a kertésznadrágom vásárlása során kapott segítség és jószándékú javaslatok, melyekre személyesen Quintz Gabriella, értékesítési vezető szakított időt, több levélváltásban és legkésőbb a következő napi válasszal, mindenképp megérdemelnek néhány sort és külön köszönetet!

Miért? Azért mert csak egy darab  mosatlan kertésznadrág megvásárlási lehetősége felől érdeklődtem. Ez volt az első Quintz-Jeans vásárlásom, internetes keresés alapján.

Kaphattam volna azt a válasz is hogy csak a weboldalon látható és az üzletben kapható formában vásárolhatok, mivel az semmilyen extra munkát és vásárlási bonyodalmat, utánajárást nem okoz.

De helyette az a pozitív visszajelzés jött, hogy néhány hét múlva kerül varrodai termelésbe és a pontos nyers méretek ismeretében véglegesíthetem majd, hogy melyik méretet rendelem meg, mivel az általam kért termék a későbbi otthoni mosásnál össze fog menni! (illetve a házi beavató mosásnál töréscsíkos, vagy egyenetlen színű is lehet)

Végül az előzetesen jelzett időpont előtt, megkaptam a mosatlan, nyers kertésznadrágot.

Köszönöm!

 

Viszont Gabriellát, az értékesítési vezetőt személyesen érdekelte, hogy az általa ismertetett otthoni mosási hibalehetőségek és azokra vonatkozó reklamálási jogom elvesztése ellenére is miért ragaszkodom a nyers, mosatlan nadrághoz?

Válaszlevelemben a lehetőségekhez képest röviden leírtam, milyen elgondolástól vezérelve döntöttem a nyers nadrág mellett és mi a célom vele.

Gabriella kérte amennyiben lenne időm és kedvem, akkor osszam meg másokkal is történetemet és a mosatlan nadrággal kapcsolatos elképzeléseimet.

Előzetesen engedjétek meg hogy írásomban tegező módban fejezzem ki magam.

Arra gondoltam, hogy külön részekre bontva barangolhatnánk be a kék farmer történetét a Sziklás Hegység aranymosóinak, bányászainak nadrágjaitól, a mai divattervezők elképzeléseinek és a piac változó igényeinek megfelelően alakított, koptatott indigó és színezett felsőruházatokig.

Főbb szakaszok:

-Kék Indigó farmer hőskora és a nyers farmer. Mi a célom az én nyers nadrágommal, miért épp Ő?

-Első , nagyüzemi mosott farmerek

-Speciálisan koptatott, felületkezelt farmerek, felsőruházatok

-Káros mosodai környezeti hatások. Az egészség károsító vegyszerek, segédanyagok szabályozása és kitiltása a ruházati gyártási folyamatokból.

-Mai igényeknek és irányzatoknak megfelelő, környezet tudatos, fenntartható mosási-festési technológiákkal történő kikészítés

-Legmagasabb szintű igényeket kielégítő, tanúsítvánnyal ellátott organikus farmerek, felsőruházatok.

Kalandozásunk előtt röviden bemutatkozom: Hrankai János vagyok.

A farmernadrág történet számomra 1973-ban kezdődött.

Hosszas álmodozás után,’73.-ban összegyűjtött pénzemből megvettem az Ecseri-úti piacon az első, igazi LEE nyers farmeremet. Szinte éjjel-nappal viseltem és azt mondtam: ha én idős leszek, akkor is mindig farmerban fogok járni, mert fiatal akarok maradni. :-) 

Textil-vegyipari tanulmányaimat 1972-76 között, Budapesten a Than Károly Vegyipari Szakközépiskolában végeztem.1982-ben szereztem meg a textil-vegyész technikusi oklevelet kitűnő minősítéssel.

’76-tól-’87-ig a Nagyatádi Cérnagyár festödéjében dolgoztam, gyakornok, művezető, üzemvezető-helyettesként. ’87-től-’94-ig a Nagyatádi Kórházban mosoda vezetőként.

Kapcsolatom a farmer mosással, koptatással, festéssel 1994-ben kezdődött, amikor a német Mustang Jeans Marcali üzeme textil-vegyészt keresett új farmer mosodájához. A bizalmat nekem szavazták. Mosodaüzem vezetőjeként és az utolsó 2-3 évben mellette mosási fejlesztőként.

Mustang magyarországi üzemét 2007-ben bezárták gazdaságossági okokból.

2007-től 2010-ig a Mustang német irodájával szerződve dolgoztam, mint fejlesztő és mosási technikus a különböző országokban lévő szerződéses termelési helyeken, mint Szerbia, Egyiptom, Tunézia, Pakisztán, Banglades, Kína, Mauritius. A német Mustang iroda bezárása után

2010-ben Szerbiában,2011-12-ben Egyiptomban mosási-festési termelés vezetőként

2013-tól Tunéziában a Gonser-Groupnál. Kezdetben mint termelési vezető.

Jelenleg a másfél éve a Gonser Denim Revolution nevű üzemben az új, környezet tudatos, fenntartható mosási és festési, valamint az Organikus szabványoknak megfelelő ruházatok fejlesztéssel foglalkozom.

Ha kérdésetek merülne fel a mindenkori témával kapcsolatban, nyugodtan tegyétek fel. Megpróbálok mielőbb válaszolni.

Tartsatok velem a nyers farmer korába!

 

Hrankai János bemutatja a kantáros farmer teljes életútját, ha kíváncsiak vagytok az újabb bejegyzésekre iratkozzatok fel hírlevelünkre!


 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír