Ez a weboldal cookie-kat használ azért, hogy a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Menü

Férfi nadrág méretek. Hogyan válasszunk helyesen?

A férfi nadrág méretek sok vásárlóban zavart keltenek. Ahány ország, annyi méretezés. Ahány márka, annyi méretezés. Ezért gyors keresgélésbe kezdünk az interneten, hogy a nadrágunkba varrt méretjelző pontosan milyen méretnek felel meg az adott webáruházban. Milyen egyszerű lenne csak egy nadrág méret átváltó segítségét kérni, de vajon bízhatunk az ilyen táblázatokban?


Már nem csak 100% pamutból készült nadrágokat lehet kapni, hanem sztreccs nadrágokat is. Tehát nem mindegy, hogy mennyit nyúlik használatban a nadrág. És akkor még ott van a ruha fazonja. Mióta a karcsúsított darabok divatba jöttek, azóta teljesen megkavarták az eddig biztosnak hitt méretünket. Nem csoda, hogy a férfi nadrág méretek között teljesen elveszünk. Cikkünkben bemutatjuk miben változott a nadrág méretezés az évek során. Hogyan tudunk a nagy kavarodás ellenére mégis helyes méreteket kosárba tenni, ha online vásárolunk.

 

férfi nadrág méretek átváltása

 
A farmer nadrág eredeti méretezése

 

A kezdetekben a férfi nadrág méretezésnél az inch-ből indultak ki. Az angol inch, vagyis más néven a hüvelyk hosszúság mértékegysége adta a kiindulópontot a méretezéshez. A különböző történelmi változatokban 1 inch 2-3,1 cm között mozgott, azonban 1985-ben úgynevezett nemzetközi hüvelyket határoztak meg. Ennek megfelelően 1 inch 2,54 cm-nek felel meg. Így alakult ki a 30,31,32,33… méretezés. Nézzük táblázatban mit mutatnak az értékek.

 

Férfi nadrág angol inch méretezés

inch 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
cm (összegombolva, lefektetve x2) 73 76 78 81 84 86 89 92 94 96

Férfi nadrág hossz méretek


Az eredeti farmernadrág méretezéshez hozzá tartozott a nadrág hosszának méretezése is. Ezt a méretjelzőben a derékbőség mérete mellett egy perjellel elválasztva jelezték. Például 33/32. A híresebb farmer márkák még használják is ezt a jelölést, ahol hosszban is megfelelő nadrágot választhatunk magunknak. A legtöbb cég azonban egy átlag magasságra gyártja a nadrágokat és már nem használ nadrág hossz méret jelölést.

 

Férfi nadrág szabvány méretek


Azóta a ruhaméreteket számos különféle szabvány szerint jelölik az egész világon. Az eredeti nemzetközi szabványt (ISO 3635:1981 Size designation of clothes - Definitions and body measurement procedure) 2017-ben az ISO 8559-1:2017 (Size designation of clothes - Part 1: Anthropometric definitions for body measurement) váltotta fel.


EU nadrág méretezés


Ez még nem volt elég a ruhaipar számára, az Európai Uniónak kellett egy új szabvány, az EN 13402. A magyar megfelelője az MSZ EN 13402-3:2014 Ruházatok méretnagyság-jelölése. 3. rész: Méretek és intervallumok című szabvány.


Ha a férfi nadrág méretek között válogatunk, akkor EU jelzéssel találjuk meg ezt a méretezést. A nagyobb ruha üzletek, plázák kínálatában találkozunk legtöbbször ezzel a jelzéssel.

 

férfi farmernadrág méret átváltó

 
UK nadrág méretezés

 
Az Egyesült Királyság szintén saját szabványt alkalmaz ( BS 3666:1982 Specification for size designation of women's wear). A nadrág méretezésnél ezt UK jelöléssel találjuk meg. Az egyesül államokban azonban sokáig nem volt egységes méretezés. A ruházati márkák és gyártók preferenciák szerint méreteztek. Előfordult, hogy egyazon cégtől származó, 10-es méretű ruha méretei teljesen eltértek. Ezek szinte biztosan nagyobb méretűek voltak, mint az amerikai szabványban leírt 10-es méret. Hogy miért?


Hiúság méretezés


Az 1980-as években már komoly problémának számított a súlygyarapodás, ami a nadrág méret szinte sokkolásként hatott a vásárlókra. Mennyivel elégedettebben és nyugodt szívvel jövünk ki egy olyan márkaboltból, ahol kisebb méretjelzésű nadrágot kapunk magunkra, mint egy másikban. Igen, a hiúság méretezés részben felelős lehetett az egyesült államokban kialakult méret eltérésekért.

 

Olasz nadrág méretezés


Az olasz férfi nadrág méretezést emelnénk még ki a sok közül, mert ez felel meg a magyar méretezésnek is. Ezért használja a Quintz Jeans is ezt a méretezést, mert termékeit Magyarországon gyártja. Bár 1985-től 2000-ig használtuk mind az angol, mint a magyar méretezést is. Akinek van otthon régi Quintz nadrágja talán még emlékszik is rá, hogy a méretcímként két szám szerepelt. Például 32/50. Az első szám volt az angol méretezés a második a magyar. Ezt azért hagytuk el, mert sok vásárlóban zavart keltett.

 

magyar férfi nadrág méretek

 
Gondoljunk csak bele, hogy már most mennyi információt kaptunk az egyes nadrág méretezésről, és akkor még nem is beszéltünk a Francia, Német vagy más ázsiai szabványokról.

 

Nemzetközi méretezés


Ez lenne talán a legegyszerűbb módja a ruha méretezésnek, de sajnos nem elég pontos. A nemzetközi méretezés egy körülbelüli méretezés, amik sokszor a gyártók saját mérettáblázataihoz van rendelve. A 20. század közepétől jelent meg a ruházati világpiacon. Az Amerikai Egyesült Államokból származik, ami S-M-L-X jelölés rendszert használ. Ezek kis, közepes, nagy és extra nagy méreteket takarnak. Ez később kiegészült a különösen kicsi és különösen nagy jelölésekkel: XXS, XS, XL, XXL, XXXL stb. jelöléssel. Mivel nem tartozik hozzá szabványosított pontos méret ezért inkább a könnyebben behatárolható ruhadarabokhoz társítják, mint például a pólókhoz és ingekhez.

 

Férfi nadrág méret átváltó


Az alábbi táblázat tájékoztató jelleggel összehasonlítja az egyes szabvány méreteket. Ebből már ki lehet indulni egy vásárlás során, ha tudjuk a méretünket az egyik méretezésből. Biztosra azonban sose vegyük az ilyen méret átváltó táblázatokat, mert ahogyan korábban is említettük minden márka máshogyan méretez. A márkán belül is lehet egyazon méret eltérő derékbőségre. Az eltérő alapanyagok másképp viselkedhetnek a gyártás folyamán és a nadrág szabásában is lehet eltérés.

 

EU 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52
UK 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
IT/HU 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60
NEMZETKÖZI MÉRETEZÉS XS XS S S M M L XL 2XL 3XL


Hogyan menjünk biztosra a méret választásban?

  1. Válasszuk ki a webáruházban a kívánt nadrágot.
  2. A kiválasztott termék oldalán nézzük meg a hozzá tartozó mérettáblázatot.
  3. Mérjük meg az otthoni kényelmes nadrágunkat kiterítve, begombolva. Ha nyúlik a nadrág dereka, akkor a méretvételnél is enyhén nyújtsuk meg és úgy mérjük le.
  4. Amennyiben ragaszkodunk a meglévő nadrágunk fazonjához, akkor mérjük le a nadrág felmenetét, ülepét és a szára bőségét is. Ha az átlagnál magasabbak is vagyunk, akkor a belső szárhosszt is szükséges lemérni.
  5. A kapott adatokat hasonlítsuk össze a mérettáblázattal és a legközelebb eső méretet válasszuk ki.
  6. A webshopban a pénztár oldalon a megjegyzés rovatba biztonság kedvéért írjuk be a mért adatokat. Így aki összekészíti számunka a csomagot még át tudja ellenőrizni, hogy biztosan jó méretet raktunk-e be.
  7. Ha bizonytalanok vagyunk milyen méretet vagy fazont válasszunk, akkor telefonos tanácsadást is kérhetünk a webshoptól.


 Hogyan mérjük le a nadrágot?


Készítettünk egy felvételt arról, mi hogyan mérjük le a nadrágot. Nézd meg az alábbi videót!

 

férfi nadrág méretvétel

 

Hogyan mérjem le a nadrágot, ha nincsen otthon mérőszalagom?


Nem minden háztartásban akad egy mérőszalag, ha mégis van rá mód ugorjunk el a szomszédhoz, esetleg a helyi papírírószerbe vagy a bevásárlóközpont papírírószer osztályára.

Egy colstok is jó szolgálatot tehet ebben az esetben, ha viszont ez sem áll rendelkezésünkre, akkor helyettesíthetjük egy hosszú szalaggal, madzaggal vagy cipőfűzővel. Ez mellé viszont szükségünk lesz egy vonalzóra.


Vegyünk méretet a madzag segítségével. Fektessük rá a nadrágra és fogjuk meg a madzag egyik végét, a másik végét pedig ott ahol a hosszúságot mértük. Tartsuk rajta az ujjunkat és mérjük hozzá a vonalzóhoz. Fektessük rá a vonalzóra annyiszor a madzagot, hogy a kapott értéket megkapjuk.
 
Reméljük segítettünk a nadrág méret választásban, és ezentúl könnyedén rendelsz majd webshopból. További tippeket olvashatsz még a megfelelő férfi nadrág kiválasztásáról egy másik cikkünkben, katt ide>>

 

Vevőink így vélekednek a nálunk vásárolt nadrág méretekről

 

Koncné Renge Gabriella  

"Köszönöm a gyors szállítást! A méretezés pontos és nem csak hozzávetőleges! A bemutató videó szerint mértem le a férjem nadrágját és aszerint rendeltem! Minőségben, méretben tökéletes lett, csak a hosszából kell felvarrni! Mindenkinek szívesen ajánlom Önöket!"

 

Mezey Attila  

"Végre egy üzlet ahol megtaláltam kedvenc kertész farmeromat. Még pár darabtól meg fogom szabadítani önöket. Ja, nagyon jó, hogy az oldalukon van mérettáblázat, így az ilyen amatőrök is, mint én ki tudjuk találni milyen méretre van szükségünk."

 

Hoffmann Lászlóné

"Nagyon elégedett vagyok a megrendelt termékekkel. Segítséget kaptam a helyes méretek kiválasztásához, így pontosan jó lett a páromra mind a három termék amit kértem. Köszönjük Quintz Jeans!"

 

Damian Ricardo

"A rövidnadrággal amit rendeltem nagyon meg vagyok elégedve. Eltaláltam a méretet is ami nem mindig volt jellemző más egyéb helyekről való rendeléskor. Biztos hogy több ízben is fogok önöktől rendelni." 

Keresés